ARREL DE MALVÍ / RAÍZ DE MALVAVISCO

  Aquesta flor preciosa és la de l’Althaea officinalis L. Ja sabeu que m’agrada deixar clar, amb el nom botànic, de què estic parlant. Però el que usem en terapèutica és la seua arrel, no la flor.

  En la zona costanera mediterrània del nostre país és molt habitual trobar-la. Una altra cosa és la recol·lecció…. aquí ja no entro.

  L’arrel de malví és molt apreciada per la quantitat de mucílags que conté. Els mucílags són components vegetals que semblem gelatina semilíquida i tenen propietats molt interessants:

  • s’adhereixen a les mucoses per on passen i les cobreixen protegint-les de possibles irritants,
  • també són altament hidratants

  Aquestes dues propietats fan que, quan tenim una mucosa irritada i/o inflamada (la gola, els budells, l’estómac…), siguin molt eficaços calmant la irritació, hidratant i desinflamant, cicatritzant microferides. Com a conseqüència, en actuar com reparadors, restableixen el funcionament de les mucoses afectades.

  I per a què podem fer-la servir?

  Hem de pensar en l’arrel de malví quan hi ha tos. Tant la tos productiva (expectorant) com la tos irritativa (aquesta tos seca que es retroalimenta de la irritació de la gola). L’alta quantitat de mucílag que conté fa que s’hidratin molt els mocs i ajuda a treure’ls més fàcilment.

  També podem usar-la quan hi ha irritació de la mucosa digestiva, preferentment als budells, però també l’estómac i la resta de tub digestiu. En casos de malalties cròniques intestinals les tisanes de malví són beneficioses des del primer moment en què recobreixen la mucosa i la calmen, desinflamen i, amb el temps, ajuden a reparar-la.

  Com prendre-la?

  A mi m’agrada sempre parlar de tisanes, i més en aquest cas concret, perquè prendre una tisana reforça l’acció terapèutica dels mucílags. Tant per a la tos com per als budells, uns gots de líquid més cada dia activaran el procés de curació. Segur.

  Com preparar-la?

  Aquí teniu l’arrel tal com ve. Si la preparen sola podem fer una decocció: posem l’aigua a bullir i quan està bullint tirem la quantitat d’arrel i deixem bullir uns 3-5 minuts. Apaguem el foc i deixem reposar una 5-10 minuts més.

   

  Si la passeu pel molinet de cafè i la tritureu més, llavors la podeu infusionar: en l’aigua bullent afegim l’arrel i apaguem el foc. Tapem i deixem 7 -10 minuts.

  L’avantatge és que llavor la podeu mesclar amb altres plantes de les quals s’usa la fulla o la flor i podeu infusionar la barreja. Per exemple, pots veure la barreja al post La meua tisana estrella per al refredat i la grip

  Quina quantitat?

  1 cullerada de postres (c.p.) per tassa (200 – 250ml) d’aigua, 3 tasses al dia serà suficient. Podeu prendre-les després de menjar, o si preneu alguna medicina, espereu 2h abans de beure la tisana per evitar interaccions.

  Per als infants (més de 4 anys) poseu 1/2 c.p.. També 3 tasses al dia. Els més menuts també la poden prendre, però és convenient que en parlem abans per valorar tot el que hi ha present. Encara que són remeis vegetals, són medicaments.

  A vegades resulta més pràctic preparar les tisanes de tot el dia a l’hora i guardar-les en un termo, i anar bevent el líquid. Llavors, poseu les 3 cullerades en la quantitat d’aigua corresponent i llestos. Teniu en compte que no és convenient allargar-ho més de 24 hores.

  Els tractaments poden ser llargs, cap problema. És una planta molt segura pel que fa al seu ús.

  Qualsevol cosa no duptis a preguntar-m’ho, escriu a peu de post. Comparteix la informació i també l’experiència de prendre tisanes amb malví.

   

  La foto del post està extreta de www.floracatalana.net, a qui agraeixo les magnífiques fotos que comparteixen.

   

   

  Deja una respuesta

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada.